MENU

FORTUYNE WAT HEBDY GEBROUWEN

NEDERLANDS

Les Âmes Perdues

Geen stad zo rijk aan volksmuziek als Antwerpen. Van 16e-eeuwse kuise wijsjes tot tijdloze liefdesverklaringen en mysterieuze moordliederen, van anonieme makers tot ongekend populaire volkszangers. Hoe resoneren deze liedekens in een superdiverse grootstad als Antwerpen anno 2021? 

Dit najaar organiseert Teletext in samenwerking met De Roma en WALPURGIS "Een Nyeu Liedeken". Drie avonden waarop kunstenaars aan de haal gaan met een stukje van dit erfgoed en een dialoog plaatsvindt over de betekenis van volksmuziek in de 21e-eeuwse grootstad. 

Les Âmes Perdues op de eerste editie van Een Nyeu Liedeken rond de Gouden Eeuw van Antwerpen in het Antwerps Liedboek, een verzameling Antwerpse volksliederen die werd uitgegeven in 1544 door de Antwerpse drukker Jan Roelans: “Een schoon liedekens Boeck inden welcken ghy vinden sult Veelderhande liedekens Oude en nyeuwe Om droefheyt ende melancolie te verdrijuen.”

We gingen in die gigantische muzikale schatkist op zoek naar de nevenpersonages in de Antwerpse geschiedenis. Of we ze vonden? Misschien… Of het een wilde trip wordt? Een middeleeuwse edoch postmoderne performance? Langs polyvalent struyckgewas, bedwelmende boonenstaecken, berekens int lederen en gansevederen, goede musijcke en puberende pagies? Reken Maar!

Les Âmes Perdues is: Isaak Duerinck - accordeon, synthesizer, zang /  Ewout Lehoucq - cello, zang / Naomi Beeldens - zang, percussie, blokfluit